Pizzadeeg maken

Een lekkere pizza heeft een goede bodem nodig. Speciaalzaken en sommige supermarkten verkopen de zeer fijngemalen Italiaanse 00-bloem. Gewone bloem is een goed alternatief.

Zelf pizzadeeg maken gaat prima met dit basisrecept:

250 ml. water
350 gr. bloem
5 gr. gist
7 gr. zout
scheutje olijfolie
Bereiding:

Doe de gist in een kommetje water, los het op en roer goed door. Voeg de rest van het water toe . Doe de bloem in delen, samen met het zout erbij en meng het met de hand. Mengen kan ook machinaal gebeuren. Meng net zolang tot er samenhangende massa pizzadeeg is ontstaan die loslaat van de wand van de kom. Maak een bol van het deeg.

Vet de binnenzijde van de kom in met een beetje olie en draai hierin de bol om en om. Dek de kom af met huishoudfolie of een schone theedoek en laat het deeg rijzen op een warme plek. Laat het deeg minimaal 2 uur rusten, langer mag.

Zorg voor een ondergrond die bedekt is met bloem en rol het pizzadeeg met één hand. Er ontstaat een korte rol. Vervolgens wordt het pizzadeeg een kwartslag gedraaid en dubbel gevouwen. Herhaal deze handeling ongeveer 10 minuten. Het deeg voelt dan soepel en elastisch aan.

Zie ook Van deegbol naar pizzadeeg